Gezondheid van de door ons verkochte Grasparkieten

Onze parkieten worden regelmatig ontwormt waardoor de jonge parkieten ook vrij zijn van wormen. Ook behandelen we met grote regelmaat tegen uitwendige parasieten. Daarnaast gaat er regelmatig ontlasting van de parkieten naar een dierenarts voor onderzoek, hier wordt de ontlasting onderzocht op bacteriën, gisten en inwendige parasieten.  Ook wordt regelmatig getest op Polyoma en PBFD.  Alle nieuwe vogels gaan eerst in quarantaine. En worden eerst onderzocht en zo nodig behandeld dat ze gezond zijn alvorens ze in onze groep komen. Heb hieraan zeer strenge eisen. 

Is uw parkietje wat u bij ons gekocht heeft ziek? Meld u dan even. Veel dierenartsen weten weinig van vogels waardoor de kosten enorm kunnen oplopen zonder enig resultaat. Beter is te kiezen voor een goede vogelarts maar bij bepaalde problemen kan het ook via ontlasting opsturen. Het is handig uw dierenarts te vertellen dat wij regelmatig testen. Zo weet de dierenarts dat waarschijnlijk bepaalde problemen kunnen worden uitgesloten. 

Een grasparkiet kan je het beste elk half jaar ontwormen. Het beste kan je Beaphar/Bogena Anti-Parasiet nemen. (Dierenwinkel) Deze pipetten kan je eenvoudig in de nek leeg druppelen. Zo weet je zeker dat ze de goede dosering binnen hebben. Ook is deze werkstof werkzaam tegen mijten. De parkietjes komen hier uit goed ontwormde ouderdieren waarvan regelmatig een wormonderzoek wordt gedaan. In de rui is het zinvol om vitaminen bij te voeren. 

Lijkt de vogel ziek dan is het raadzaam een dierenarts te bezoeken die verstand heeft van vogels. Wil je je vogel niet graag vastpakken om de band niet te schaden. Gebruik dan een handschoen zodat je hand niet in samenhang met de behandeling wordt gebracht.

Zelf stuur ik de ontlasting altijd op naar een vogelarts. Daar veel dierenartsen helaas weinig ervaring hebben met vogels. Deze dierenarts controleert de ontlasting zeer uitgebreid en kan je daarna ook de juiste medicatie toesturen.

Hoe herken je een zieke vogel. Vaak zitten ze bol. Met alle veren opgestoken om warm te blijven. Ze spelen niet en eten ook weinig. Raadzaam is dan een dierenarts op te zoeken daar grasparkieten erg gevoelige dieren zijn. Niet te verwarren met slapen. Bij het slapen zitten ze vaak met de snavel tussen de veren en kunnen ze ook wat bol zitten. Maar dit doen ze op bepaalde tijden en niet de gehele dag of elk uur. (Hele jonge vogels zijn natuurlijk nog baby's die daardoor ook meer en veel slapen.

Garantie en onkosten

Wij proberen dus onze parkieten zo gezond mogelijk te houden. Uiteraard kunnen wij niet in onze parkieten kijken en kan er natuurlijk altijd wat mis gaan. Het blijven dieren. U kunt zich altijd melden om advies als er een probleem optreed. Wij zullen dan zo goed mogelijk proberen te helpen. 

Wij geven natuurlijk ook garantie, al klinkt dat heel raar bij een dier. Maar als er in de eerste maanden een probleem optreed is er altijd een mogelijkheid de parkiet terug te brengen en een andere uit te zoeken.  Wij geven geen dokterskosten terug. Het is al eens voorgekomen een paar jaar geleden dat iemand naar de gewone dierenarts ging en daar rond de 250 euro moest achterlaten en de parkiet er niet mee geholpen was.  Vraag was dan ook of wij dit wilden betalen. Een grasparkiet is ook een huisdier en heeft ook dokterskosten nodig. We hopen natuurlijk van niet maar élk' dier kan ziek worden. Daar moet men wel rekening mee houden. 

We geven geen garantie op jonge grasparkieten die bij vogels worden gezet die niet van hier komen. Dat is om volgende reden: Veel oudere vogels zijn 'drager" van bacteriën, ziektes en dergelijke zonder hier zelf ziek te worden. De vogel is gewend (weerstand) tegen de ziektekiemen die hij bij zich draagt. Door stress kan hij deze kiemen verspreiden (kan dus daarvoor middels onderzoek gezond geweest zijn). Stress is o.a een nieuw maatje. De jonge parkiet moet nog een goede darmflora opbouwen en door diezelfde stress van verhuizen, nieuw maatje enz. gaat de weerstand ook nog eens omlaag dus vatbaar voor alles wat op hem/haar toekomt. Om die reden geven wij geen garantie. 

Om die dezelfde reden geven wij ook geen garantie op oudere vogels die wij wel eens te koop aanbieden. Ook deze kunnen "drager" zijn ondanks negatieve onderzoeken.