Handopfok

We krijgen regelmatig de vraag of we handopfok jonkies hebben. Het antwoord daarop is zelden. Handopfok gebruiken we alleen als ouders niet voeren of om medische redenen waardoor de ouders niet kunnen voeren en dit komt zeer zelden voor gelukkig.

Voordelen handopfok:

  • Jonkies zijn niet bang voor de handen, wat later wel problematisch kan worden.

Nadelen handopfok:

  • Jonkies krijgen vaak een tijdelijke achterstand als er overgegaan wordt op handopfokvoer. Wat voor sommige fataal kan zijn.
  • We kunnen nooit de goed zorgen en voeding van de ouders samenstellen.
  • Door de toch eenzijdige voeding kunnen veerproblemen ontstaan.
  • Jonkies worden gefixeerd op de hand daar daar de voeding weg komt. Wat bij vele zorgt voor agressief gedrag.
  • Duurt vaak veel langer voordat ze zelfstandig zijn.
  • De belangrijke opvoeding van de vader krijgen ze niet mee waardoor de parkiet problemen zal kunnen krijgen doordat hij niet gesocialiseerd is. Dit uit zich in ongewenst gedrag tegen andere parkieten of mensen.
  • Vaak zijn deze jongen veel zwakker en worden ze vroeg of laat ziek.

Door al deze nadelen doen wij dus alleen in een uiterst noodgeval aan handopfok en worden de jongen daarna gesocialiseerd bij andere parkieten. En als ze te erg gefixeerd zijn op de hand gaan ze in de volière en worden ze later verkocht als volière vogels.

Jonkies meteen uit het blok kopen.

Veel mensen willen graag jonkies die net uit het blok zijn omdat deze tammer zijn. Niks is minder waar, ze zijn bang en lijken daardoor tam.  Vaak worden deze parkieten later agressief omdat ze nooit de parkieten taal hebben geleerd van hun ouders. Deze wordt door de vader aangeleerd in de 2 weken na het uitvliegen en is erg belangrijk.  Een goed gesocialiseerde parkiet is veel makkelijker tam te krijgen en te houden.

Ook eten de jonkies vaak dan nog niet zelfstandig en dat gaat vaker mis dan goed.

De parkietjes mogen hier weg met 8 weken. Sommige iets later, soms iets eerder, dat wordt individueel bekeken en kan per parkietje verschillen. Engelse parkieten zijn iets later zelfstandig deze gaan soms pas met 9-10 weken weg. 

Het wieken/knippen van vleugels

Veel kwekers en dierenwinkels verkopen grasparkieten die zijn gewiekt aan de vleugels, je voorkomt er mee dat ze kunnen vliegen. Wij zijn hier geen voorstander van daar je de vogel dwingt bij je te zijn en het niet uit zichzelf doet. De parkiet moet het leuk vinden bij je te komen en dan pas is hij echt tam.

Ook kan je bij wieken de vleugel zo ernstig beschadigen zodat ze nooit meer kunnen vliegen. Ook ontneem je ze de enige vluchtmethode die ze hebben.Je kan het vergelijken met wij mensen die niet kunnen lopen.

Wij wieken om bovenstaande reden niet en verkopen ook geen vogels aan mensen die willen wieken.