Handtam.

Onze jonge parkietjes zijn handtam, dwz, ze zijn gewend aan de hand en komen daarom al snel op je hand zitten. Tam zijn ze niet want geen enkele vogel kan op die leeftijd tam zijn. Een vogel is pas tam als hij altijd op de hand komt, in en uit de kooi gaat enz. Dit is een leerproces wat maanden kan duren. Dus een jonge parkiet kan nooit tam zijn maar wel handtam. Veel mensen verwachten een compleet tamme vogel. Dit is dus niet mogelijk. Al zijn er uitzonderingen. De ene parkiet is veel sneller tam dan de andere. 

Een tamme parkiet is een vogel die al maanden bij de eigenaar woont en tam gemaakt is. Dit gaat natuurlijk wel veel makkelijker met een vogel die gewend is aan handen. Dan met een vogel die niks kent en angst heeft.

Veel kwekers verkopen grasparkietjes net uit het blok. Deze parkietjes lijken super tam maar zijn het niet, ze kennen nog helemaal niks, hebben nog geen vluchtdrang om weg te vliegen waardoor ze zo tam lijken maar in wekelijkheid alleen maar weg willen en dit ook zullen doen, eenmaal gewend thuis. Ook zijn er nog meer nadelen aan deze veel te jonge parkietjes maar daarover later meer.

Met 7 weken komen ze dus op de hand en de ervaring is dat ze dit vaak met een week ook bij de nieuwe baasjes doen. Verder kennen ze trosgierst en groentes waarmee je ze vaak al snel kunt lokken.

Dus een jonge tamme grasparkiet bestaat helaas niet en wil je een echte tamme parkiet dan kost dat een heleboel werk. Maar met een handtamme parkiet heb je hiervoor een goede basis.

Maar dan nog is het ene parkietje de andere niet. De één is hier al behoorlijk handtam maar heeft problemen met het wennen en wil bij de nieuwe eigenaar niet op de hand komen. Of juist andersom. Het is niet te voorspellen hoe een parkiet gaat zijn als deze eenmaal verhuisd is.  Net als bij de mens hebben ze allemaal hun eigen karakter.

Heel belangrijk is de parkiet de tijd te geven. Wij willen vaak veel te snel en dat gaat vaak ten koste van het tam maken. Tijd en geduld zijn de toverwoorden. Soms is het beter even helemaal niet met tam maken bezig te zijn maar ze lekker even parkiet te laten.