
Aan deze blz. word niet meer verder gewerkt. We verwijzen naar ons Medisch Handboek voor grasparkieten die zeer uitgebreid over deze onderwerpen in gaat.
Het boek "De gezondheid van grasparkieten
Dit boek is te bestellen als PDF op CD-rom
Prijs : 19,95 incl. verzendkosten.

Overgeven: Bij het overgeven, komt er vaak slijm, deze kan schuimend zijn en zuur ruiken. Ook is het herkenbaar aan vieze veren om de snavel. Dit kan ontstaat bij parkieten die alleen worden gehouden en een partner missen. Ze zoeken dan een ander object om te voeren. Spiegels zijn hierbij geliefd, dit is daarom ook geen geschikt vogelspeelgoed. Raadzaam is het om er een partner bij te zoeken.
Krop-ontsteking: Dit is een bacteriële of schimmel infectie van de krop. Zichtbaar door overgeven. De dierenarts zal een krop afstrijkje nemen en deze op kweek zetten voor de juiste antibiotica. Geeft de vogel over en is de vogel mager maar eet wel, dan moet je denken aan Megabacteriën, iets wat veel voorkomt bij grasparkieten. (Going Light Syndroom)
Parkiet die overgeeft en neusuitvloeing heeft.
Zure Krop: Overgeven door een te zure PH waarde komt voor door bedorven voedsel, vitaminen tekort en overmatige lactaat productie. Behandeling volgt met antibiotica en speciale voeding en probiotica.
- Giardia
- Coccidieen
- Thrichomonaden
- Verschillende wormen
- Lintwormen
Vooral jonge vogels zijn hier snel ziek van daar deze vatbaarder zijn, maar ook voeding en hygiëne spelen een belangrijke rol hierin. Elke vogel draagt wormen met zich mee, door regelmatig te behandelen voorkom je dat ze zich vermeerderen en de vogel gaan belasten. Ook van buitenaf kunnen de vogels zich besmetten. Oudere vogels kunnen besmetten zonder zelf last te krijgen van wormen maar kunnen wel een heel bestand besmetten. De besmetting gaat over door de ontlasting, behalve bij Thrichomonaden.
Wormen komen vooral voor bij jonge grasparkieten en veroorzaken diarree, vermagering, Problemen met het Centrale zenuw stelsel, verstoppingen. Maar ook overgeven, problemen bij het slikken.
Deze symptomen zie je pas als er een ernstige besmetting is. Wormen zijn bijna nooit te herkennen in de ontlasting. Ook kunnen ontlastingsonderzoeken vrij zijn van wormeitjes. Door de verschillende cyclussen van de worm worden er niet altijd eitjes uitgescheden. Raadzaam is dan meerdere dagen ontlasting te verzamelen van de hele groep.
Behandelen van wormbesmettingen; Het beste is een orale gave van een wormkuur i.p.v. door het water. Zo weet je zeker dat elke vogel ook daadwerkelijk dat binnen heeft gekregen wat de bedoeling is.
Vaak zie je gelijktijdig een bacteriële infectie. Dan is een gelijktijdige antibiotische behandeling raadzaam. Daarnaast het geven van Vitamine A en B Complex.
Ook het desinfecteren van de volière is belangrijk om een nieuwe besmetting te voorkomen. Eitjes kunnen zeer lang overleven.
Fenbendazol : (10-40 mg/kg. Oraal 3 dagen lang, 10 dagen pauze, na 10dagen weer 3 dagen behandelen.
Levamisol (200 mg/liter water, na 10 dagen herhalen.
Ook lintwormen zijn af en toe zichtbaar bij grasparkieten. Deze zijn alleen te behandelen met de werkzame stof Praziquantel (10 mg/kg oraal en dan 14 dagen herhalen)
Normaal is het 4-6 keer per jaar ontwormen van vogels in groepen aan te raden.
Spoelwormen: Erg gevoelig voor spoelwormen zijn met name de parkieten uit australie en ze worden overgebracht door vele wilde vogels. Dus de gras en de valkparkiet zijn erg gevoelig hiervoor. Het wordt overgebracht door eitjes in de ontlasting. 1 vrouwelijke spoelworm kan 1 miljoen eitjes leggen in haar leven. Ze hebben geen ander dier dan een parkiet nodig om zich te kunnen vermeerderen. Deze eitjes kunnen meer als een jaar overleven in een warmere en vochtige omgeving. Bij hoge temperaturen, droogte en directe zonlciht sterven ze af. De wormen kunnen giftige stoffen veroorzaken waardoor problemen met het centrale zenuw stelsel kunnen ontstaan.
Vaak hebben de parkieten last van overgeven, stinkende, in grote hoeveelheden geproduceerde ontlasting, de buik kan opgegast zijn, jonge vogels kunnen opeens zwaarder worden maar ook dunner, ook zijn soms onverteerde zaden zichtbaar in de ontlasting. Vaak is de kropwand verdikt. Ook de Damen kunnen zichtbaar vergroot zijn (Röntgen)
Gisten zijn de behandelen met Nystatin, dit middel is goed verdraagzaam.
Schimmels zijn te behandelen met Itrakonazol of Ketokonazol maar hier zijn sterke bijwerkingen bij te verwachten.
Door een goed immuunsysteem, een goede hygiëne en een goed voer zijn gisten goed te voorkomen en te behandelen.
Op den duur ontstaan er slijmhuid beschadigen en maagzweren waardoor deze ziekte vaak gepaard gaat met bacteriën. Als gevolg treden problemen op met de spijsvertering en ontstaan het Going Light syndroom, waardoor de parkieten honger hebben maar toch vermageren.
Symptomen: Diarree, Bij sommige parkieten zie je onverteerde zaden in de ontlasting, vaak geven ze over en zie je een slijmige kropinhoud. Ook problemen met het Centrale zenuwstelsel komen voor door algemene zwakte.
Vooral opvallend is dat de vogels meer eten en blijven eten.
Vaak sterven de vogels door de extreme vermagering en door zwakte.
Is de vogel opvallend voor MB dan is het aan te raden de vogel over meerdere dagen te onderzoeken daar het in de ontlasting niet altijd zichtbaar is. En daardoor negatief kan uitvallen. Zekerder zijn af strijkjes van krop en cloaca. Op kweek zetten is niet mogelijk.
De middelen die te gebruiken zijn helpen vaak maar weinig. Het beste werkzaam is een therapie met Amphortericin B oraal die zeker 4 weken gegeven moet worden met daarnaast aangezuurd drinkwater. Vaak komt MB terug als het eenmaal in een bestand zit en is het moeilijk te bestrijden.
* Tijdens behandelen geen fruit geven. Schimmels voeden zich namelijk met suikers die in o.a fruit voorkomen ook druivensuiker dan niet geven als extra energie.
Ziektes

Parkieten zijn gevoelige dieren die snel ziek worden. Daar de dieren in het wild bij het ziek zijn snel ten prooi vallen,laten ze dit pas merken als ze echt heel ziek zijn. Daarom is het erg belangrijk om ziekte snel te herkennen.
Een zieke parkiet heeft het al snel erg koud en gaat daarom bol zitten en steekt zijn veren omhoog. Dit doet hij dan ook herhaaldelijk en langere tijd. Parkieten kunnen ook zo slapen maar dan zullen ze daarna al gauw weer gaan spelen en vliegen. Het bol zitten is één van de eerste symptomen van een zieke parkiet. Ook zit de parkiet dan vaak op 2 poten. Een gezonde parkiet zit bijna altijd op 1 poot te slapen. De andere poot heeft hij ingetrokken onder zijn lijf. Zit een parkiet op 1 poot maar laat hij zijn andere poot hangen of steekt deze naar voren dan is dit ook niet in orde.
Als je het verdacht hebt dat je parkiet ziek is, dan kan je volgende punten nagaan.
- Hoe zien de veren onder de staart eruit? Zijn deze smerig? Dan kan dit duiden op diaree.
- Hoe ziet de ontlasting eruit? Deze behoort groenig met een witte vlek te zijn. En behoort al snel opgedroogd te zijn. Is dit niet het geval dan is er duidelijk iets aan de hand.
- Hoe zien de veren er om de snavel uit? Zijn deze nat en vies dan duidt dit erop dat de grasparkiet heeft overgegeven.
- Zijn de veren boven de neusdop vies dan duidt dit op herhaaldelijk niezen.
- Hoe is de voedingstoestand van de vogel? Bij het vastpakken mag je een buikje voelen maar als je een scherp borstbeen voelt dan is de parkiet duidelijk te mager.
- Hoe is de ademhaling? Een parkiet zie je haast niet ademen, horen al helemaal niet. Zie je duidelijk de staart mee gaan met de ademhaling dan is dit een slecht teken.
- Hoe zien de veren eruit? Zijn deze mooi strak? Of is de parkiet aan het ruien? Heeft hij een rommelig verenpak?
- Zijn de ogen mooi rond en schoon? Of knijpt de parkiet ze samen en zijn de ogen heel klein en/of samen geknepen.
- Krabt de parkiet zich vaak?
Mooie schone cloaca en veren.
Bij één of meer van deze punten is het raadzaam naar de dierenarts te gaan. Het liefst naar een gespecialiseerde vogelarts daar normale dierenartsen toch vaak weinig ervaring hebben met vogels. Het is raadzaam wat ontlasting mee te nemen van de parkiet. Dit kan je het beste als volgt doen. Leg een stuk aluminium papier op de bodem van de kooi. Eerst het zand eruit halen. Neem de opgevangen ontlasting mee. Hieruit kan al afgelezen worden of er bacteriën of parasieten in het spel zijn. Haal ook even voer en water weg daar voerresten ook een verkeerd beeld kunnen geven en ook bacteriën kunnen bevatten.
Een dierenarts bezoek geeft vaak veel stress, dit kunnen we zoveel mogelijk voorkomen om de vogel in een kleine kooi te doen en daar overheen een deken. Hierdoor blijft het donker in de kooi en zal de parkiet niet wild om zich heen gaan vliegen. Een parkiet in een doosje of een reismandje doen kan ook maar dan kan de dierenarts niet goed de vogel beoordelen.
Wat kunnen we thuis alvast doen om de zieke patiënt zich beter te laten voelen? Als eerste is het raadzaam de zieke parkiet uit de groep te halen en apart te zetten in een kleine kooi. Hierin kan hij niet gaan vliegen en heeft hij rust. Met een warmtelamp (infrarood) kan je de temperatuur van de vogel verhogen. De vogel zal zich dan al gauw weer wat beter voelen. Wel zorgen dat de vogel uit de warmte kan als hij dat wil. Over de kooi kan je een deken leggen zodat de warmte in de kooi blijft. Van vore`n schijnt dan de lamp. Verder kan je de vogel extra vitamines aanbieden. Als voer kan je trost gierst geven. Dit wordt makkelijker aangenomen en is licht verteerbaar. Eet de parkiet niet dan kan je overgaan op sondevoeding, maar dit is iets wat door een ervaren iemand moet worden aangeleerd.

Ademhalingsproblemen hoeven niet te duiden op problemen met de ademhaling maar kunnen ook komen door pijn, tumoren in de buikholte, legnood, darmbacteriën, enz.
Infectieziektes:
- Bacteriën: Veel verschillende bacteriën kunnen dit probleem veroorzaken.
- Schimmels:
- Virussen
- Parasieten zoals mijten.
Symptomen zijn vaak niezen, hoesten, slijmige en/of etterige neus uitvloeiing, smerige veren, ademen met snavel open, geluiden bij het ademen, het mee wippen van de staart bij het ademen.
Veder kunnen ademhalingsproblemen ontstaan door giftige stoffen, zoals van teflon pannen, spuitbussen enz. Vreemde voorwerpen in de trachea, enz.
Andere oorzaken die niks met het ademhalingsorgaan te maken hebben zijn, hart en vaatziektes, te dikke grasparkieten, Vergrote lever, Tumoren en cystes, Legnood en darmontstekingen.


Diarree kan heel veel oorzaken hebben. De ontlasting van een parkiet is als een pasta of vast gevormd. Het is donkergroen tot donkerbruin. Wortels, paprika enz, kan het kort verkleuren. In het middel zie je de urine, die is wit gekleurd. Andere kleuren, dunne ontlasting, stukje voer in de ontlasting enz. zijn tekenen van ziekte.
Diarree en vreemde kleur van de ontlasting kan ontstaan door:
- Vergiftigingen
- Leverziektes
- Maagbloedingen
- Psittakose
- Wormen
- Nierproblemen
- Darm bacteriën
- Mega bacteriën en andere gisten
Als de ontlasting zichtbaar verandert is het sowieso raadzaam er naar te laten kijken. Het meest voorkomende probleem kan zijn:
- Parasitaire infectie
- Schimmels en gisten
- Bacteriële infectie
* Groen, zwarte ontlasting en ongevormde ontlasting: Vaak gaat het hier om ontlasting van vogels die niet meer eten. Vaak zie je ook dat het witte gedeelte (urine) geel verkleurd is. Vaak hebben deze vogels al langer als een dag niet gegeten. Ook zie je deze kleur ontlasting bij bloedingen in het bovenste of middelste darmgedeelte. Bloed kan de dierenarts opsporen door een ontlastingsonderzoek. Dit kan ontstaan door vergiftigingen en vreemde voorwerpen. Maar ook bacteriën kunnen beschadigingen veroorzaken.
*Grijs, beige kleurige of vette ontlasting met veel volume: Vaak zichtbaar als de parkiet last heeft van een slecht werkende alvleesklier. Vaak is de grijze ontlasting zichtbaar in lange grijze slierten en grotere hoeveelheden. Ook dit is meetbaar bij de dierenarts. Met Lugol is het mogelijk de ontlasting te kleuren als er veel zetmeel inzit wat een teken hiervoor is. Ook is met speciale kleuringen het vetgehalte te meten.
*Waterige, groene of gele ontlasting:
Komt voor bij bacteriële, parasitaire en schimmel infecties maar ook bij een infectie met Chlamydia (Papagaaienziekte) zeker als er ook problemen met de luchtwegen zijn. Ook herpesvirussen kunnen deze ontlasting veroorzaken.
* Schuimende en stinkende ontlasting:
Dit zie je vaak bij schimmelinfecties, de darmen zijn dan vaak ook opgegast. Vooral jonge dieren hebben hier snel last van.
*Onverteerbare zaden in de ontlasting: Hierbij gaat het vaak om PDD (Proventiculaire Dilation Disease) maar ook bacteriële, schimmels en parasieten kunnen dit veroorzaken.
Vooral bij Grasparkieten gaat het hier om de Megabacterie.
*Diarree, stinkend, slijmig: is vaak zichtbaar bij een infectie met Giardia
*Bloederige diarree: vaak zichtbaar bij Coccidiose.
Dit is een artikel wat ik geschreven heb vor het grasparkieten forum.
* Hoe verzamel ik ontlasting? Niet elke dierenarts doet dit op dezelfde manier. Veel dierenartsen lossen de ontlasting op en bekijken het alleen onder de microscoop. Op deze manier kan je worm eitjes ontdekken, coccidiose en nog een paar kleine andere dingen.
Maar geen bacteriën, deze zie je pas na kleuringen. En dit doen de meeste dierenartsen niet, omdat ze dit niet kunnen doen. Dus moet het opgestuurd worden. Dus volgens de dierenarts is de ontlasting in orde als er geen eitjes zijn en geen coccidiose. Maar ondertussen kan er wel een fikse bacterie of gist aanwezig zijn.
Megabacterie is niet altijd zichtbaar in de ontlasting, wil je hier 100% zekerheid dan is een af strijkje van cloaca en krop een mogelijkheid.
Dus eerst even goed navragen wat de mogelijkheden zijn.
Voor een monster opsturen doe je het volgende. Haal het zand, voer en water uit de kooi en leg aluminium folie op de bodem. (Zand en voer kan bacteriën bevatten en het idee geven op megabacterie en zo de uitslag positief beïnvloeden.)
Na 2 uurtjes haal je het weg, vouw je het in elkaar en stuur je het op.
* Hoe het beste te werk gaan bij het verzamelen bij een grote groep vogels? Heb je meerdere vogels in een groep dan is het raadzaam wat vogels apart te zetten per koppel en hier monsters van te nemen. Bijvoorbeeld van 1 a 2 koppels waarvan jij verwacht dat ze niks hebben, 1 a 2 koppels waarvan je denkt dat er iets zou kunnen zijn en een verzamel monsters van de volière.
*Wat zijn de symptomen die wijzen op bacteriën? Vaak zie je dik zittende vogels, de ontlasting kan plakkerig zijn, maar ook diarree en normaal gevormde ontlasting kan voorkomen. Ook kan de ontlasting vreemd van kleur zijn en stinken. De vogels vermageren op den duur en kunnen plotseling sterven. Ook overgeven kan horen bij de symptomen van een darmbacterie.
*Wat zijn de symptomen die wijzen op Megabacterie? Vaak zie je in het beginstadium geen symptomen, wel valt op dat ze wat rustiger worden en af en toe last hebben van plakkende poep. In een ver gevorderd stadium zie je vaak (niet altijd) onverteerde zaden in de ontlasting. Vaak lijken de vogels dik, hebben een volle krop. In een later stadium vermageren de vogels en sterven. Op zich in MB goed te behandelen maar in het latere stadium zie je toch vaak dat het herhaaldelijk terug komt en de vogel duidelijk verzwakt is.
*Hoe worden bacteriën behandelt? Bacteriën worden behandelt met antibiotica. Meestal is dit een AB met de werkzame stof Enrofloxacine. (Baytril of Enrofloxoral drops). Maar hier is veel resistentie tegen bekend. Wat erg jammer is daar dit een veel inzetbare AB is bij verschillende problemen. Er wordt steeds vaker andere middelen gebruikt zoals Amoxicilline (Synulox), Colistin, Furazolidon, marbofloxacin, enz.
*Wat zijn de doseringen?: Deze ga ik hier niet neerzetten daar het verstandiger is dit met de behandelende arts te bespreken.
*Hoe wordt Megabacterie behandelt? MB kan alleen behandelt worden met de werkzame stof Amphortercin B, vaak wordt Fungizone of Ampho-monoral voor geschreven. Het beste kan je het water gelijktijdig aanzuren als er alleen Fungizone wordt gegeven. Meestal wordt 21 dagen behandelen aangeraden en door het water. In ernstigere gevallen is oraal druppelen ook een mogelijkheid. Heeft de parkiet last van MB en bacteriën dan is een combinatie van Fungizone en enrofloxoral mogelijk.
*Wat te doen als de uitslag positief is? In beide gevallen. Niet meer verder kweken en geen vogels meer aankopen en verkopen. Om zo verspreiding te voorkomen. Verder een behandelplan met de behandelende arts opstellen.
Belangrijk als je een uitslag hebt gekregen die niet goed is:
- Overleggen hoe je het gaat aanpakken met de behandelende arts. Als het even kan niet van de één naar de ander wandelen omdat dan het complete beeld weg is. Dierenartsen houden alles bij dus kunnen zien hoe eventuele vorige onderzoeken eruit zagen.
- Geef aan als je tussendoor zelf hebt behandelt waarmee.
- Geen vogels aankopen en verkopen voordat alles schoon is. De infectiedruk wordt alleen maar groter door het zwakke immuunsysteem. Daarbij breng je de vogels bij anderen in gevaar.
- Geen vogels laten broeden. De jongen zullen zwakker zijn en al met een slecht immuunsysteem opgroeien.
- Goede hygiëne (altijd) maar met name in de behandel tijd, om de dag kooi schoonmaken, bakjes ontsmetten (ook grit)
- Speeltjes en zitstokken schoonmaken
*Wat te doen na de behandeling? Belangrijk is om de darmflora die is aangetast door zowel bacteriën als medicatie te herstellen. Dit doe je door over een aantal dagen Probiotica te geven en pas daarna Vitamines. Een beschadigde darm neemt namelijk geen vitamines op.
Daarom is ook de Probiotica zo belangrijk, darmen herstellen zich sneller, ze nemen vitamines op, de weerstand wordt beter, het eigen afweersysteem kan weer functioneren enz
*Waar moet ik op letten als ik ontlasting op stuur? Geef goed aan wat de klachten zijn, waarmee eventueel al behandelt is. Hoeveel vogels je hebt enz. beter teveel info dan te weinig.
*Hoe zit het met Hygiëne tijdens de behandeling? Tijdens het behandelen is het zinvol meerdere malen de kooi en alle speeltjes en stokken te ontsmetten of te vernieuwen. Bakjes moeten dagelijks ontsmet worden !
*Hoe zit het met kweken en bacteriën? De kweek kan door bacteriën enorm achteruit gaan. Jongen die niet of moeilijk uit het ei komen, poppen die poepen in het blok, zwakkere jongen die plots overlijden, Vitamine gebrek ondanks het geven van vitamines. De darm is beschadigd dus neemt niks meer op.
*Mijn parkiet ziet er goed uit, kan hij bacteriën hebben? Jazeker kan dat. Een vogel kan tiptop eruit zien ondanks een ernstige besmetting. Vogels laten pas zien als ze ziek zijn als het echt niet meer gaat. Zo kan je heel makkelijk een zieke vogel kopen want die laat dat aan vreemde mensen niet zien in een winkel of beurs enz. Ook kan een vogel over jaren vogels besmetten zonder zelf ziek te worden. Pas als het immuunsysteem verlaagd door een andere ziekte, verhuizen, TT, ouder worden, parasieten, kweken enz. komt de ziekte tot uitbraak.
*Ik heb 1 vogel ziek, moet de rest ook behandelt? Het is raadzaam alle vogels gelijktijdig met hetzelfde middel te behandelen. Anders blijf je op den duur bezig.
*Wat te doen met jonge vogels?Parkieten kunnen vanaf 8 weken worden behandeld. Voor die tijd is behandelen met bijvoorbeeld Enrofloxoral af te raden daar dit middel de groeischijven sluit. Ook kan de het de rui negatief beïnvloeden in de ontwikkeling van de nieuwe veren. Maar soms zijn de bijwerkingen minder erg dan niet behandelen.
Mijn bestand is schoon en ik wil een nieuwe parkiet erbij? Zet nieuwe vogels eerst in quarantaine. In overleg met de vogelarts kan je kiezen voor direct behandelen uit voorzorg en daarna ontlasting onderzoeken of alles oké is of direct nakijken, behandelen en daarna nog maal nakijken. Dit kost wel wat geld maar duidelijk goedkoper dan een heel ziek bestand.
*Krijg ik in een schoon bestand nooit geen bacteriën weer? Je zult nooit 100% alles weg krijgen. dan zul je elke parkiet apart moeten onderzoeken en dat is niet te doen. Daarom is het ook verstandig om af en toe te controleren en dan te behandelen. Ook zullen ze nieuwe bacteriën op nemen door buiten vogels, door de nattigheid in de winter enz. Hoe hygiënisch je ook bent.
Doe je niks, dan zul je al gauw merken als kweker dat de broed enorm achteruit gaat. De broedtijd vraagt veel van de parkieten. Bacteriën zullen door deze stress sneller zich vermeerderen en het immuunsysteem gaat achteruit. Vitamines uit water en voer zullen ze niet of nauwelijks meer opnemen. het eerste waar je het aanmerkt is het slecht uitkomen van eitjes, embryo's die afsterven, jongen die in de eerste week overlijden zonder dat je er wat aan ziet. Onbevruchte eitjes enz.
Vogels in huiskamers zullen dus over het algemeen langer meegaan als broedvogels onder deze omstandigheden. Hier zijn dan natuurlijk ook weer uitzonderingen, jonge vogels die uit besmette ouders komen krijgen deze mee, en zijn daardoor al jong belast, waardoor ze zich slecht voelen in de rui enz. Of zelfs overlijden. Daarnaast hebben ze al vitamine te kort omdat de ouders het niet door kunnen geven via de eidooier.
Dus de kweek resultaten zullen over de jaren enorm achteruit gaat.
*********Oppassen: Ga niet klakkeloos doseringen overnemen van anderen. Er zijn standaard doseringen die bij de meeste bekend zijn maar ga niet zelf Fungizone in de bek druppelen bijvoorbeeld als het niet nodig is of zeker is dat dit nodig is. Overleg eerst met een arts voor je wat gaat doen. Want elke uitslag is niet hetzelfde.
Belangrijk is te communiceren met je dierenarts als er ergens iets niet goed zit.********
Bacteriële infecties ij grasparkieten zijn 1 van de meest voorkomende problemen en zijn erg besmettelijk. Hierdoor treden darmontstekingen en beschadigingen op waardoor de parkiet niet meer in staat is vitamines en voedingsstoffen op te nemen. Het immuunsysteem gaat hierdoor omlaag waardoor de bacteriën nog meer vermeerderen met de dood van de parkiet tot gevolg.
Er zijn veel verschillende soorten bacteriën, teveel om op te noemen en is eigenlijk ook niet zo heel belangrijk aangezien de dierenarts weet wat je het beste kan gebruiken. Zo niet dan is een anti biogram (resistentie test) behulpzaam om te kijken welke antibiotica soorten aanslaan om deze bacteriën te vernietigen.
Vaak zie je in een bestand enkele zieke vogels. Vak zijn de ze besmet geraakt door ouders vogels die constant bacteriën uitscheiden maar zelf nog zo fit zijn dat ze niet ziek ogen. Zo kan in korte tijd een heel bestand bemest raken, plus andere bestanden door verkochte vogels.
Vaak wordt er behandeld, halverwege gestopt omdat het beter gaat enz. Hierdoor ontstaat resistentie tegen de betreffende antibiotica, dat betekent dat de bacterie niet meer reageert op de antibiotica. Gebeurt dit te vaak dan kan het zijn dat bepaalde bestanden niet meer schoon worden.
Vogels worden ziek door dat het immuunsysteem door belasting omlaag gaat, dat kan zijn door verhuizen, andere ziektes, parasieten, kweken enz. DE natuurlijk weerstand kan dan de bacteriën niet meer in bedwang houden en de vogel wordt ziek of is plotseling dood.
Vaak zitten de vogels bol, eten slecht, worden mager, diarree, overgeven maar dit kan sterk variëren. Ook normaal uitziende ontlasting is mogelijk.
Bacteriën kunnen worden onderzocht door ontlasting te onderzoeken. Wil je nog meer zekerheid dan is het beste om een af strijkje te maken van zowel cloaca en krop.
De behandeling met antibiotica moet minsten 7 dagen duren en bij grotere infecties zeker 10 dagen. Daarbij is de hygiëne in de volière zeer belangrijk. Vogels die niet meer (goed) eten zullen onder dwang moeten eten, na afloop van de therapie is het verstandig te werken met probiotica alvorens vitamines te geven zodat de darm kan herstellen. Hierdoor is het mogelijk weer vitamines op te nemen en zo kan het immuunsysteem, de natuurlijke afweer herstellen.